Ομάδα Διαχείρισης Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης (MaDgIK)

Η ομάδα Διαχείρισης Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης (MaDgIK) του Tμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απαρτίζεται από 60+ μέλη, μεταξύ των οποίων επτά (7) μέλη ΔΕΠ, δεκάδες ερευνητικού προσωπικού και φοιτητών σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.

Η ομάδα μας καλύπτει μια πληθώρα ερευνητικών περιοχών της ιεραρχίας Δεδομένων-Πληροφορίας-Γνώσης, όπως Βάσεις Δεδομένων και Πληροφοριακά Συστήματα, Κατανεμημένα Συστήματα και Δίκτυα Ομότιμων Κόμβων (P2P), Υπολογιστική Νέφους, Δίκτυα Αισθητήρων και Διαχείριση Ροών Δεδομένων, Βελτιστοποίηση Επερωτήσεων, Αναζήτηση Πληροφοριών, Εξατομίκευση και Κοινωνικά Δίκτυα, Ανακάλυψη Γνώσης και Εξόρυξη Δεδομένων, Αναπαράσταση Γνώσης και Συλλογιστική, Προβλήματα Ικανοποίησης Περιορισμών, Σημασιολογικός Ιστός και Διασυνδεδεμένα Δεδομένα, Σημασιολογικός Ιστός Αισθητήρων, Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής.

meta-too.eu logo
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου "META-TOO: A transfer of knowledge and technology for investigating gender-based inappropriate social interactions in the Metaverse" πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2024, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…
CAPHE project at DIT
Στα πλαίσια του έργου “Communities and Artistic Participation in Hybrid Environment (CAPHE)” που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON TMA MSCA Staff Exchanges, πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023 στο Τμήμα και το Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, υπό την…
Extended Reality for training firefighters at the Athens International Airport
Μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών, δημοσιεύσεων, παρουσίας σε συνέδρια και δεκάδων αξιολογήσεων των πιλοτικών εφαρμογών, ολοκληρώθηκε το καινοτόμο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο με τίτλο “A hyBRID (physical-diGital) multi-user Extended reality platform as a stimulus for industry uptake of…
ACM President Y. Ioannidis
Ο Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης εκλέχθηκε στην εξαιρετικά σημαντική σε παγκόμια κλίμακα θέση του Πρόεδρου της Association for Computing Machinery (ACM), της μεγαλύτερης ένωσης επιστημόνων κι επαγγελματιών Πληροφορικής στον κόσμο. Ο Καθ.…
BRIDGES project logo
Το έργο BRIDGES είναι ένα H2020 Innovation Action που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για 24 μήνες (10/2020-10/2022) κι αποσκοπεί στην υποστήριξη και ενίσχυση της πανευρωπαϊκής βιομηχανίας διαδραστικών τεχνολογιών στο χώρο της Εκτεταμένης Πραγματικότητας (eXtended Reality - XR). Στοχεύει στην ανάπτυξη…
Ennovation logo
Το 2ο βραβείο στον τελικό του 12ου διαγωνισμού ENNOVATION (Πανεπιστημακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - https://ennovation.gr), που διοργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών απέσπασε, στο τμήμα της βασισμένης στην έρευνα καινοτομίας, η ομάδα Narralive. Η ίδια ομάδα είχε…
DERC Iris user research
Το Iris SMS είναι μια εφαρμογή για κινητά για οργανισμούς κοινωνικής και οικονομικής αλληλεγγύης που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Open Lab at Newcastle University και το Open Lab: Athens. Το σύστημα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κειμένου SMS σε μια λίστα συνδρομητών μέσω δωρητών SMS. Άτομα…
EMOTIVE user at the Athens Agora
Μια ομάδα καθηγητών, έμπειρων ερευνητριών/τών και φοιτητριών/φοιτητών από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών εργάστηκε για τρία χρόνια στο έργο EMOTIVE, ως συνεργαζόμενα μέλη του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ». H…
EOSC Enhance graphic
EOSC Enhance - Enhancing the EOSC portal and connEOSC Enhanceecting thematic clouds Το έργο EOSC Enhance έχει ως στόχο να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του EOSC portal, μιας κεντρικής πύλης πρόσβασης στο οικοσύστημα του European Open Science Cloud. To portal θα παρέχει ένα κατάλογο υπηρεσιών…
NEANIAS logo
NEANIAS - Καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές στο EOSC (European Open Science Cloud). Το έργο έχει ως στόχο, την ανάδειξη συγκεκριμένων πρακτικών ανοικτής Επιστήμης  σε τρεις σημαντικούς τομείς έρευνας, της έρευνας του Διαστήματος, της  Υποβρύχιας Έρευνας και της Έρευνας της Ατμόσφαιρας,  δυναμικά…
What to Study digital storytelling app
Με αφορμή τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», εγκαινιάζει τη νέα πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή αφήγησης για κινητές…
Copernicus App Lab
Ανίχνευση αλλαγών με χρήση δορυφορικών εικόνων και κοινωνικών δικτύων, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Η2020 Copernicus App Lab. Ερευνητές: Καθ. Μ. Κουμπαράκης, Γ. Αργυρίου.