Η Συνέλευση του Τμήματος στις 17.3.2025 αποφάσισε ότι το μέτρο των διαγραφών φοιτητών που έχουν υπερβεί τα 6 έτη φοίτησης, σε τετραετείς σχολές, είναι οριζόντιο και αντιπαραγωγικό.
Αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές θέτοντας ένα αυθαίρετο όριο στο οποίο πρέπει όλοι να συμμορφωθούν ανεξάρτητα από τη σπουδαστική διαδρομή τους.
Δεν προκύπτει τεκμηριωμένο όφελος για την ανώτατη εκπαίδευση δεδομένου ότι οι μεγαλοετείς δεν επιβαρύνουν τις σχολές ούτε οικονομικά, ούτε ακαδημαϊκά.
Το μέτρο είναι αντίθετα, πιθανό να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί έτι περαιτέρω η ισχνή οικονομική επιχορήγηση των ιδρυμάτων μέσω της μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού.
Η σοβαρότερη αστοχία είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ποιοί είναι ενεργοί και ποιοι όχι.
Θεωρείται δεδομένο ότι όποιος ξεπερνάει τα ν+2 έτη είναι ανάξιος για να πάρει πτυχίο.
Όμως το ποσοστό μεταξύ των αποφοίτων του Τμήματος που έχουν υπερβεί τα 6 χρόνια φοίτησης είναι σταθερά υψηλό κάθε χρόνο με μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας το 32%.
Ειδικότερα για το πιο πρόσφατο ακαδημαϊκό έτος, 2023-24, 91 από τους 181 αποφοίτους, δηλαδή το 50,27%, βρίσκονταν στο έβδομο ή μεγαλύτερο έτος σπουδών. Όλοι αυτοί θα είχαν διαγραφεί αν είχε ήδη ισχύσει η επίμαχη διάταξη.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 76 του νόμου ν. 4957/2022 και στηρίζουμε την πρόταση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για διεύρυνση των προϋποθέσεων υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης λόγω ανωτέρας βίας ή βιοποριστικής απασχολήσεως, έστω και περιστασιακής, ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις ή τυχόν άλλης εύλογης αιτίας.
Ως Τμήμα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια των καθυστερήσεων στις σπουδές και τους ορθολογικούς τρόπους θεραπείας αυτών.