Ανακοίνωση για την απώλεια του Ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γεώργιου Φιλοκύπρου

Τα μέλη του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκαν την απώλεια του

Γεώργιου Φιλοκύπρου
Ομότιμου Καθηγητή

 

Ο καθηγητής Γεώργιος Φιλοκύπρου είχε ευρύτατη επιστημονική κατάρτιση και επιστημονική δραστηριότητα η οποία κάλυπτε ένα εκτενές φάσμα των περιοχών της Πληροφορικής, της Φυσικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Υπήρξε Πρότυπο Πανεπιστημιακού Δασκάλου, γαλούχησε με γνώση, ήθος και ευγένεια ψυχής χιλιάδες φοιτητές και συνέβαλε καθοριστικά στο υψηλό επίπεδο σπουδών στο ΕΚΠΑ.

Μετά το πτυχίο του Φυσικού (1957) και το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηλεκτρονική (1957) του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester (Institute of Science and Technology), από όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Πληροφορική (1962). Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του εργάσθηκε για ένα χρόνο στην τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο και στην συνέχεια από το 1963 και για δώδεκα συνεχή χρόνια, ως ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου Υπολογιστών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ήταν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του και ταυτόχρονα ήταν ο υπεύθυνος λειτουργίας του υπολογιστικού συστήματος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Αυτό το υπολογιστικό κέντρο υπήρξε το πρώτο που προσέφερε υπηρεσίες σε πολλά άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον ελλαδικό χώρο. Από πλευράς ερευνητικής ο Γ. Φιλοκύπρου δημιούργησε την ομάδα συστημάτων υπολογιστών αμέσου σύνδεσης, αποτελούμενη από επτά ερευνητές και δυο τεχνικούς. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Υπολογιστών υπήρξε επί σειρά ετών το πρώτο και μόνο μέρος στην Ελλάδα που διεξαγόταν έρευνα και ανάπτυξη στην Επιστήμη της Πληροφορικής. Εκεί γαλουχήθηκαν πολλοί νεαροί τότε ερευνητές, σημερινοί τώρα καθηγητές Πανεπιστημίου. Η ομάδα του Γ. Φιλοκύπρου ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που διεξήγαγε μεταφορά ψηφιακών δεδομένων και επέτυχε την εκ του μακρόθεν χρήση του υπολογιστικού συστήματος του Κέντρου.

Το 1975 ο Γ. Φιλοκύπρου εκλέχθηκε Επικουρικός Καθηγητής στην έδρα Ηλεκτρονικής Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1980, οπότε εκλέχθηκε Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1982 με την ανεξαρτητοποίηση των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών μεταπήδησε στο Τμήμα Φυσικής και από το 1989 έως το 2000 κατείχε την θέση Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ίδρυση του οποίου υπήρξε ώριμο αποτέλεσμα των προσπαθειών του για την ανάπτυξη της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δικαίως θεωρείται εκ των σημαντικών ιδρυτικών μελών του Τμήματος καθώς εξ αιτίας των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών του, σε σημαντικό βαθμό, δημιουργήθηκε τελικά το Τμήμα Πληροφορικής στο οποίο υπηρέτησε ως καθηγητής και πρώτος Πρόεδρος αυτού.

Ακαδημαϊκές θέσεις

Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας ο Γ. Φιλοκύπρου διετέλεσε:

  • Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών τις χρονικές περιόδους 1982-85, 1989-94 και 1999-2000.
  • Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο1985-88.
  • Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τις περιόδους 1989-94 και 1997-99.
  • Αντιπρόεδρος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων Αθηνών (ιδρυτές του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών).
  • Πρόεδρος ή Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εταιρίας Αξιοποίησης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας.
  • Πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών(και ιδρυτής του).
  • Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου.
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.

Το Τμήμα Πληροφορικής και  Τηλεπικοινωνιών αποφάσισε:

  • να εκπροσωπηθεί κατά την εξόδιο ακολουθία,
  • να κατατεθεί στέφανος στη σορό του μεταστάντος,
  • να εκφρασθούν συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος,
  • να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στις Ιστοσελίδες του Τμήματος,
  • να επιδοθεί το παρόν Ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

O Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Καθηγητής Δημήτριος Γουνόπουλος