4th Summit on Gender Equality in Computing
GEC 2022
16-17 June 2022
https://gec22.auth.gr/
Η 4η Διημερίδα για τα θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Η/Υτων Η/Υ (GEC’22: 4th Summit on Gender Equality in Computing - https://gec22.auth.gr/ ), η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computer Machinery-Women (ACM-W), με την υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και διαδικτυακά την Πέμπτη και Παρασκευή 16-17 Ιουνίου 2022. Η Διημερίδα στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στο Επιστημονικό Πεδίο της Επιστήμης των Η/Υ, καθώς και στην ισότιμη ενθάρρυνση επαγγελματιών (ανεξαρτήτως φύλου), ώστε να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στο χώρο αυτό. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (προσκεκλημένες ομιλίες, σεμινάρια, πάνελ), οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και για σημαντικά επιτεύγματα στην Επιστήμη των Η/Υ, αποκτώντας παράλληλα κίνητρα ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στον επαγγελματικό αυτό χώρο.
Διοργάνωση
Η 4η Διημερίδα σε θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Η/Υ διοργανώνεται για πρώτη
φορά στο ΑΠΘ, με γενικές Προέδρους τις Καθηγήτριες του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ Αθηνά
Βακάλη και Αμαλία Μήλιου και την Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ Βάνα
Καλογεράκη. Τη διαδικασία των posters συντονιζουν οι poster chairs Δρ Σοφία Πετρίδου, Επικ. Καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ και ο Δρ Θρασύβουλος Τσιάτσος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Χορηγοί
Η διοργάνωση της Διημερίδας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ιδιαίτερα ενεργή στήριξη των χορηγών. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Accenture, Pfizer CDI, Vodafone συμβάλλουν ως gold sponsors ενώ οι εταιρείες Deepmind UK, Deloitte, Netcompany-Intrasoft συμβάλλουν ως silver sponsors.
Υποστηρικτές
Το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ έχει υπό την αιγίδα του τη Διημερίδα, η οποία έχει επίσης υποστηριχθεί και από τον ΕΛΚΕ ΑΠΘ.
Επιπλέον η οργάνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας Cafe Feminino υποστηρίζει με είδη της τη Διημερίδα.
Το πρόγραμμα της Διημερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες :
- Ειδικές ομιλίες διακεκριμένων ερευνητών/τριών σε καίρια θέματα σχετικά με το αντικείμενο της Διημερίδας. Ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ θα εστιάσει στο θέμα "Supporting Researchers at Risk - European and National Efforts", η Δρ Marily Nika, AR Product Lead at Google, Fellow at Harvard Business School στο θέμα “Bringing AI Products to life”, η Καθηγήτρια τους Πανεπιστημίου της Βοστώνης Evimaria Terzi θα αναδείξει το αντικείμενο “Computational Problems in Team Formation and Team Engineering” και η Δρ Antonia Gogoglou, Machine Learning Software Engineer, Meta/Facebook, USA θα περιγράψει τη διαδρομή της με θέμα "From Thessaloniki to Silicon Valley: A journey in Machine Learning".
- 3 ειδικές συνεδρίες (workshops : https://gec22.auth.gr/workshops/) που αφορούν στα θέματα:
- "The role of H2020 projects and EU initiatives - their impact on Gender Equality in STEM" στο workshop θα συμμετέχουν 10 ομιλήτριες, ερευνήτριες και συντονίστριες ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τον συντονισμό της Καθηγήτριας και Αντιπρόεδρο του παραρτήματος της ACM-W Μαρίας Ρούσσου, σχετικά με την ισότητα φύλου στην έρευνα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ τα προγράμματα που θα εκπροσωπηθούν είναι τα εξής: Gearing Roles, UNISAFE, EUGAIN, RESET, ATHENA, LeTSGEPs, CALIPER και GENDER STI.
- "The Matrix" - A Visual Becoming of GEC'22 από την Hanne-Louise Johannesen, CEO and Co-founder of Diffus Design (www.diffus.dk). Το workshop θα αγγίξει θέματα τόσο τεχνικά όσο και θεματικές όπως το gender equality, ethics και άλλα.
- Creative Mentoring Workshop: "Becoming Better Together" από την Prof Geraldine Fitzpatrick από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης η οποία θα εξερευνήσει μαζί με την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο του παραρτήματος της ACM-W Παναγιώτα Φατούρου την ιδέα του mentoring στα διάφορα στάδια καριέρας και πως γινόμαστε καλύτερες μαζί, βοηθώντας η μία την άλλη.
- Industrial Panel με θέμα "Career Pathways & Opportunities in Computing", το οποίο θα συντονίζει η Ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και Ταμίας του παραρτήματος της ACM-W Δρ Γεωργία Κούτρικα, και θα συμμετέχουν ως ομιλίτριες/τες οι εκπρόσωποι των sponsors της Διημερίδας : Paraskevi Ntrigogia, Sr Project Manager, CDI Communications, Pfizer, Theodoros Katsikis, Data & AI Principal Director, Inclusion and Diversity Lead, Accenture, Amalia-Michaela Sotiropoulou, Resourcing Consultant, Vodafone, Katerina Glava, Consulting Partner, Head of FSI Consulting and Digital Transformation, Deloitte Greece, Maria Kassotaki, Talent Acquisition Senior Manager, Netcompany-Intrasoft
- Παράλληλες δραστηριότητες και τις δύο μέρες με Poster exhibitions και flash talks καθώς και Career Fair από τις εταιρείες χορηγούς (Pfizer, Accenture, Vodafone, Deloitte, Deepmind, Netcompany-Intrasoft).
Ελληνικό Παράρτημα της ACM-W
Το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computing Machinery-Women (ACM-W) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 από 43 ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες γυναίκες ακαδημαϊκοί σε Τμήματα Επιστήμης υπολογιστών και Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.