Secretarial support for postgraduate studies
Documents
(Available only in Greek)
Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών λειτουργεί τα νέα του εγκεκριμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το παλαιό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ απονέμει τον εξής τίτλο σπουδών: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) σε επτά ειδικεύσεις.
Η Θεωρητική Πληροφορική είναι το θεμέλιο της Επιστήμης της Πληροφορικής και κύριος στόχος της είναι να αναλύσει και να λύσει υπολογιστικά προβλήματα τα οποία θεωρούνται από τα δυσκολότερα και τα πλέον γοητευτικά στην ιστορία των Μαθηματικών. Εκτός από την καθαρά μαθηματική πλευρά, η Θεωρητική Πληροφορική προσφέρει νέες και αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση πρακτικών υπολογιστικών προβλημάτων που προκύπτουν σε όλους τους τομείς της επιστημονικής δραστηριότητας.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην "Θεωρητική Πληροφορική" παρέχει προηγμένες θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ζωτικής σημασίας για την Επιστήμη της Πληροφορικής. Προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ισχυρό υπόβαθρο διερευνώντας παράλληλα εφαρμογές της Θεωρητικής Πληροφορικής σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία, η φυσική και η βιολογία. Οι απόφοιτοι του προγράμματος εφοδιάζονται με ένα μείγμα βασικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων έτσι ώστε να προσβλέπουν με αυτοπεποίθηση σε μια επιτυχημένη καριέρα σε απαιτητικές θέσεις στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα σπουδών διδάσκουν διεθνούς αναγνώρισης επιστήμονες οι περισσότεροι εκ των οποίων κατείχαν προγενέστερα διακεκριμένες θέσεις στο εξωτερικό. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες υπό την εποπτεία τους και να συνεχίσουν με έρευνα σε θέματα αιχμής της Θεωρητικής Πληροφορικής.
Η ειδίκευση Διαχείριση Πληροφορίας και Δεδομένων παρέχει υπόβαθρο στη διαχείριση δεδομένων και πληροφορίας. Η ειδίκευση καλύπτει γνωστικούς τομείς όπως Βάσεις Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση, Τεχνητή Νοημοσύνη, Εξόρυξη Δεδομένων, κ.α.
Οι φοιτητές της ειδίκευσης εμβαθύνουν σε σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης δεδομένων τόσο από θεωρητικής όσο και από πρακτικής απόψεως. Συνολικά οι διδάσκοντες διαθέτουν μεγάλη διδακτική εμπειρία που περιλαμβάνει πολλά κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και μεγάλη διεθνή ερευνητική παρουσία.
Η ειδίκευση είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές κατά την εισαγωγή των φοιτητών και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
Η ειδίκευση των Υπολογιστικών Συστημάτων: Λογισμικό και Υλικό πραγματεύεται όλα τα ζητήματα σχετικά με τη σχεδίαση και τη βελτιστοποίηση του υλικού και του λογισμικού των υπολογιστικών συστημάτων. Περιλαμβάνονται γνωστικοί τομείς όπως οι Γλώσσες Προγραμματισμού και η Υλοποίησή τους, οι Μεταγλωττιστές, η Σχεδίαση του Υλικού, η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, τα Λειτουργικά Συστήματα, τα Κατανεμημένα Συστήματα, κ.α.
Οι φοιτητές της ειδίκευσης αποκτούν πολύπλευρη γνώση των αρχών της σχεδίασης και του προγραμματισμού των συστημάτων υπολογιστών. Οι διδάσκοντες της ειδίκευσης διαθέτουν μεγάλη διδακτική εμπειρία σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και μεγάλη διεθνή ερευνητική παρουσία.
Η ειδίκευση είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές κατά την εισαγωγή των φοιτητών και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
Ειδίκευση που εμβαθύνει στις τεχνολογίες επικοινωνιών και δικτύων που κυριολεκτικά άλλαξαν τον τρόπο ζωής μας και που εξελίσσονται συνεχώς προσφέροντας νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Με ένα κορμό μαθημάτων που καλύπτει το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σε περιοχές τεχνολογικής αιχμής, όπως το μελλοντικό Διαδίκτυο, τα δίκτυα ασύρματων και κινητών επικοινωνιών και τα οπτικά δίκτυα, η ειδίκευση αυτή ανοίγει στις/στους αποφοίτους της τις πλέον ευοίωνες επαγγελματικές προοπτικές σε μια τεχνολογική περιοχή που πρωτοστατεί στο παγκόσμιο τεχνολογικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Η ειδίκευση των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων εστιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα της δικτυακής διαστρωμάτωσης μελετώντας κυρίως τις τεχνολογίες του φυσικού επιπέδου καθώς και του επιπέδου ζεύξης δεδομένων.
Τα μαθήματα καλύπτουν το κύριο εύρος των τηλεπικοινωνιακών και δικτυακών τεχνολογιών καλύπτοντας τις τρέχουσες εγκατεστημένες λύσεις αλλά και τις επερχόμενες. Παράλληλα με τα μαθήματα η ειδίκευση περιλαμβάνει εργαστηριακές δραστηριότητες με στόχο αφενός μεν τη σχεδίαση και προσομοίωση ασύρματων και οπτικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων με χρήση των κατάλληλων πακέτων λογισμικού, αφ’ετέρου δε την εξοικείωση των σπουδαστών με τα πραγματικά συστήματα καθώς και την εργαστηριακή ανάπτυξη διατάξεων που υλοποιούν σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές.
Στόχος της ειδίκευσης είναι να δώσει στους αποφοίτους όλα τα απαιτούμενα εφόδια είτε για άμεση ενσωμάτωση στον παραγωγικό ιστό, είτε για περαιτέρω εξειδίκευση σε προχωρημένα ερευνητικά πεδία.
Απο το ακ. έτος 2016-2017 το μάθημα Μ132 Ενσύρματα Ευρυζωνικά Δίκτυα θα προσφέρεται ως Μ132 Ευρυζωνικά Δίκτυα Κορμού και Πρόσβασης.
Προστίθεται το μάθημα Μ167 Συστήματα και Δίκτυα Οπτικών Επικοινωνιών (χειμερινό εξάμηνο).
Το μάθημα Μ135 Προχωρημένα Θέματα Επεξεργασίας Σήματος γίνεται κατ'επιλογήν.
Η Επεξεργασία-Μάθηση Σήματος και Πληροφορίας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σαν μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές περιοχές της Πληροφορικής με εφαρμογές που απλώνονται από τις Τηλεπικοινωνίες μέχρι τη Βιοπληροφορική και από την εξόρυξη δεδομένων, την Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή, την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων. Ο άνθρωπος καθημερινά λαμβάνει επεξεργασμένες πληροφορίες από με μια πληθώρα σημάτων που προέρχονται από ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών αισθητήρων (απλών, πολλαπλών ή σε δίκτυο) που εμπεριέχονται σε κινητές συσκευές (όπως έξυπνα τηλέφωνα και tablets), κοινούς υπολογιστές, παιχνιδομηχανές και ενσωματωμένα συστήματα (π.χ. στο αυτοκίνητο, στο έξυπνο σπίτι ή στη βιομηχανία).
Το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επεξεργασία-Μάθηση Σήματος και Πληροφορίας έχει σκοπό να εφοδιάσει τους αποφοίτους του τόσο με τις απαιτούμενες θεωρητικές γνώσεις όσο και να τους φέρει σε επαφή με τις ειδικές γλώσσες προγραμματισμού, τα περιβάλλοντα ανάπτυξης εφαρμογών καθώς και την ολοκλήρωσή τους σε συστήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Περιοχές όπως Επεξεργασία Φωνής, Εικόνας και Video διαπραγματεύονται σε βάθος και έκταση. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο και την εξόρυξη δεδομένων πολυμεσικού περιεχομένου (όπως εικόνας, video και μουσικής) από πολύ μεγάλες βάσεις δεδομένων ή τον παγκόσμιο ιστό. Εφαρμογές, δηλαδή, με έντονο ενδιαφέρον τόσο ερευνητικό όσο και με ζήτηση στην αγορά εργασίας. Στο πρόγραμμα σπουδών διδάσκουν διεθνούς κύρους επιστήμονες, δεδομένου ότι η ομάδα Επεξεργασίας Σήματος είναι από τις πιο γνωστές παγκοσμίως με μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων και έντονη συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες στο πλαίσιο τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων.
Η ειδίκευση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στοχεύει στην εξειδίκευση και επιμόρφωση επαγγελματιών. Το φάσμα των μαθημάτων έχει μεγάλο εύρος και έμφαση όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στις εφαρμογές της Πληροφορικής στη διοίκηση, εκπαίδευση, παραγωγή, κτλ. Τα μαθήματα διεξάγονται βραδυνές ώρες για συμβατότητα με ωράριο εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Το ΠΜΣ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προσφέρει ένα σύνολο εξήντα πέντε (65) εξαμηνιαίων μεταπτυχιακών μαθημάτων, το καθένα βάρους 8 πιστωτικών μονάδων (Π.Μ./ECTS). Κάθε ειδίκευση του ΜΔΕ ορίζεται από μία μικρή ομάδα από αυτά τα μαθήματα. Κάθε φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά 90 πιστωτικές μονάδες από τις οποίες οι 72 πρέπει να προέρχονται από μαθήματα (9 μαθήματα των 8 Πιστωτικών Μονάδων) και οι υπόλοιπες 18 από την εκπόνηση μεταπτυχιακής ερευνητικής ή συνθετικής διατριβής (διπλωματικής εργασίας) στην οποία ο φοιτητής απαιτείται να εξεταστεί επιτυχώς.
Τα 6 από τα 9 μαθήματα (δηλαδή οι 48 από τις 72 Πιστωτικές Μονάδες μαθημάτων) πρέπει να προέρχονται από το σύνολο των μαθημάτων που ορίζουν την κάθε ειδίκευση (βασικά ειδίκευσης). Οι υπόλοιπες 24 Πιστωτικές Μονάδες (3 μαθήματα) μπορούν να συγκεντρωθούν από το σύνολο των μαθημάτων που προσφέρονται στο Π.Μ.Σ. Επίσης, μέχρι 1 από τα 3 πρόσθετα μαθήματα μπορεί να προέρχεται από άλλο Π.Μ.Σ. στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Επιπλέον, κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει τουλάχιστον τρία (3) σεμινάρια ή διαλέξεις από αυτές που τακτικά οργανώνονται από το Τμήμα.
Τα παρακάτω ισχύουν για τους εισαχθέντες στο ΠΜΣ έως το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών οργανώνει και λειτουργεί από το 1993 μέχρι σήμερα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες» (ΦΕΚ 786/Β/6-10-93, ΦΕΚ 1074/Β/30-8-00, ΦΕΚ 1052/Β/13-7-04 ΕΠΕΑΕΚ, ΦΕΚ 1240/Β/12-8-04 σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις των άρθρων 10 έως 12 του ν. 2083/1992. Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του Ν.3685/2008 (ΦΕΚ 148, τ.Α’/16-8-2008). Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προγραμματίζει την ίδρυση/επανίδρυση νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Η χρονική διάρκεια για την απονομή των κατά το άρθρο 3 Μετατυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η ολοκλήρωση του Μ.Δ.Ε σε ένα πλήρες ημερολογιακό έτος που περιλαμβάνει διάστημα διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών μηνών το οποίο διατίθεται για τη συγγραφή μεταπτυχιακής ερευνητικής ή συνθετικής διατριβής (διπλωματικής εργασίας). Η μέγιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του ΜΔΕ ορίζεται σε έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Σε περίπτωση που ο μεταπτυχιακός φοιτητής δεν ολοκληρώσει τις σπουδές μέσα στην προβλεπόμενη μέγιστη χρονική διάρκεια διαγράφεται. Σε ειδικές περιπτώσεις η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (ΓΣΕΣ) με αιτιολογημένη απόφασή της, μπορεί να παρατείνει το χρόνο αυτό. Στο χρόνο φοίτησης δεν προσμετρούνται οι χρονικές περίοδοι αναστολής σπουδών.
Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι έγιναν δεκτοί για αρχική φοίτηση στον κύκλο προκαταρκτικών μαθημάτων προκειμένου να γίνουν δεκτοί στον κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων, ο χρόνος παρακολούθησης των προκαταρκτικών μαθημάτων δεν προσμετράται στο χρόνο φοίτησης για την κτήση του Μ.Δ.Ε.
Το υψος των διδάκτρων για τις ειδικεύσεις 1-7 είναι 1000 ευρώ/εξάμηνο. Για την εγγραφή στο πρόγραμμα, ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να καταθέσει τέλος εγγραφής ύψους 200€.
Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΠΜΣ οι φοιτητές των κατευθύνσεων 1-6 του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή από τα δίδακτρά τους έναντι προσφοράς έργου προς το Τμήμα. Η προσφορά αυτή καθορίζεται σε 80 ώρες ανά εξάμηνο φοίτησής τους, μέχρι και του τετάρτου εξαμήνου το πολύ. Η κατανομή των ωρών προσφοράς έργου στα εξάμηνα φοίτησης ενός φοιτητή δεν είναι απαραίτητο να είναι ομοιόμορφη.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 01/03/2011 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταπτυχιακών Σπουδών τα δίδακτρα πρέπει να καταβάλλονται 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκάστοτε εξεταστικής περιόδου.
Η διοίκηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ασκείται από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σύμφωνα µε το νόμο 3685/2008, άρθρο 2, §.γ. Τα µέλη της Επιτροπής εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (ΓΣΕΣ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Η Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών όρισε τους εξής καθηγητές ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ:
Γεώργιο Κουρουπέτρογλου (Διευθυντή), Ευστάθιο Χατζηευθυμιάδη, Μέμα Ρουσοπούλου, Δημήτριο Βαρουτά και Φίλιππο Τζαφέρη.